Определяне на физическото състояние на котката виКакво представлява коефициентът на затлъстяване?

Показателят за физическо състояние е цифра която се асоциира с типа телосложение на котката и може да бъде от 1 до 9. Цифрата 1 обозначава силно отслабване спрямо нормалното тегло, а цифрата 9 обозначава много сериозно напълняване. Идеалната стойност на показателите на вашата котка трябва да е около 5, което обозначава най-здравословно тегло на котката ви.

Използвайте нашият инструмент за определяне на физическо състояние и проверете тези показатели от вкъщи. Следвайте стъпките в нашето ръководство, за да извършите тази проста проверка. Да започваме!


Преди анализа

Обърнете повече внимание на котката си преди да започнете, за да й помогнете да се отпусне. След като котката се е успокоила, можете да започнете прегледа на нейното здравословно и физическо състояние. Този преглед трябва да включва и доста окуражаващо галене, за да може домашният ви любимец дори да не забележи, че всъщност извършвате преглед, а не обичайното глезене.


След като вече сте запознати с всяка от целевите зони, сравнете ги с всеки от етапите на системата за оценяване:

Котки с тегло под нормалното (1-4)

 • При късокосмести котки ребрата ще се виждат и няма да има видими мастни натрупания. Коремът на котката ще изглежда прибран (нарича се и плосък корем), а гръбните и бедрени кости ще са ясно изразени.
 • Ребрата и гръбнака на късокосместите породи котки се виждат лесно. Налице е минимална мускулна маса без видими мастни натрупвания, а плоският корем е ясно изразен (хлътнал).
 • Ребрата се напипват лесно, а гръбните кости и талията зад ребрата са лесно различими визуално. Котката има минимални мастни натрупвания по тялото и корема си.
 • Върху ребрата се напипват леки мастни натрупвания и е налице видима талия в областта зад ребрата. Налице е леко плосък корем, но няма мастна възглавница над стомаха.

Котки с наднормено тегло (6-9)

 • Ребрата се напипват, но са покрити с малко излишна мастна тъкан. Възглавничките по талията и корема са видими, но не изпъкващи - коремът не е плосък.
 • Ребрата не се напипват лесно под умерения слой мастна тъкан. Талията не се различава лесно и е налице ясно видимо закръгляне на стомаха с умерено изразено коремче.
 • Ребрата не се напипват и са покрити с излишна мастна тъкан. Няма изразена талия, а коремната област на котката е много закръглена със забележимо коремче и мастни натрупвания в областта на гърба.
 • Ребрата и прешлените са скрити под дебел слой мастна тъкан, а по муцуната и крайниците има големи мастни натрупвания. Коремната област е изпъкнала и покрита с мастна тъкан и няма изразена талия.

Котки с идеално тегло (5)

 • Телосложение с равномерни пропорции. Трябва да можете да забележите талията в областта зад ребрата, които може да са покрити с леки мастни натрупвания. Може да се наблюдава леко коремче в коремната област. Това е нивото, при което котката има здравословно тегло.

Това е целият преглед на физическото състояние на котката ви - толкова е просто. Да се надяваме, че котката ви е в добро състояние, но ако имате някакви съмнения относно физическото състояние на домашния ви любимец, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар или с нашия екип от PetCare.

Включването на тези прости действия в обичайните грижи за котката и нейната козина ще спомогне за постигането на едно жизнерадостно и добро здравословно състояние на котката ви. По този ще можете да постигнете и перфектни показатели за физическо състояние през целия живот на домашния ви любимец.

Коефициент на затлъстяване: Ръководство за анализ на физическите показатели на котка

Като начало може просто до огледате домашния си любимец. Един визуален преглед може да ви помогне да установите дали теглото на котката ви е в границите на здравословните мерки. Опитайте да извършите следните видове преглед:

 • Преглед в профил: огледайте котката си странично като очите ви са на едно ниво с тялото й. Това ще ви позволи добро наблюдение върху корема, крайниците и стойката на животното.
 • Преглед отгоре: огледайте изправената си котка отгоре. Това ще ви позволи да огледате кръста и гърба на животното.

При извършването на тези прегледи трябва да вземете под внимание дишането на котката. Някои породи котки са по-стройни по рождение, например сиамските котки. Котките не натрупват излишно тегло по муцуната. Не се тревожете, ако чертите на муцуната са твърде деликатни или закръглени - това са онези физически характеристики, които правят домашния ви любимец уникален.

След визуалната проверка идва време за проверка чрез опипване. Трябва да прегледате три ключови области на тялото:

Ребра

Прокарайте внимателно ръцете по протежение на гръдния кош на котката с едно уверено движение. Трябва да можете да усетите костите на гръдния кош без да натискате твърде силно. Ако костите стърчат или трябва да приложите натиск, за да ги напипате, това може да означава, че котката ви съответно е твърде слаба или има наднормено тегло.

Ребрата на котката ви не трябва да прозират през козината, но понякога очертанията им може да са видими - това зависи от дължината на козината.

Талия

Прокарайте внимателно ръката си от ребрата към талията на котката. Бъдете внимателни, защото тази област на тялото е чувствителна. Опипайте внимателно областта между талията и бедрените кости - трябва да усетите почти кръгла форма. Котка с наднормено тегло не би имали тези форми.

Използването на ръцете при проверка на талията е важно, защото често талията на котката ви е скрита под козината и е трудно да прецените формата й само чрез визуален преглед.

Корем

След като сте прегледали талията на котката, може да проверите и коремната област. Много котки не обичат да ги пипат по стомаха, затова действайте внимателно и предпазливо. Ако домашният ви любимец покаже признаци на недоволство, не настоявайте.

Ако можете да напипате корема на котката, трябва да усетите една почти права линия в посока към бедрата. Котките често имат лека изпъкналост в областта на стомаха и това е напълно нормално. Уверете се обаче, че тази изпъкналост не се е превърнала в коремче. Ако котката ви е с наднормено тегло, би трябвало да можете да го забележите по увисналия корем и поклащането му встрани при ходене.

 

Често задавани въпроси относно кастрирането
Довели сте нов мъхнат любимец в семейството и това е фантастично! Трудно е да си представите, че някой ден котето ви може да си има свои котенца, дока...
Royal Canin пуска нова гама от мокри храни
Royal Canin пуска нова гама от мокри храни...
Зоомагазини Клео
Зоомагазини Клео - Всичко за вашият домашен любимец на една лапа от вас!
read more ⟶
Leave a comment